U trendu

U Briselu danas sastanak Borelja sa Vučićem i Kuritijem

BRISEL – U Briselu će danas biti održan hitan sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine, a učešće su na poziv šefa diplomatije EU Žozepa Borelja potvrdili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Borelj će imati odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem, počev od osam sati ujutru, nakon čega će uslediti zajednički sastanak, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Sastanak će biti održan uz posredovanje Borelja i podršku specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

„U fokusu hitnog sastanka biće pronalaženje izlaza iz aktuelne krize i izbegavanje bilo kakve dalje eskalacije i tenzija na terenu, sa akcentom na registarske tablice i povratak kosovskih Srba u kosovske institucije“, navodi se u saopštenju EEAS.

Kako je najavljeno, Borelj bi nakon zajedničkog sastanka, trebalo da se obrati novinarima.

Borelj je sinoć poručio da je potrebno prestati sa rešavanjem kriznih situacija i napredovati ka normalizaciji odnosa.

„Potrebna nam je deeskalacija situacije, da prestanemo da stalnim kriznim menadžmentom i počnemo da napredujemo ka normalizaciji odnosa“, naveo je na Tviteru.

Do sastanka dolazi u vreme kada Priština namerava da počne da sprovodi drugu fazu plana o registarskim tablicama, koje izdaju srpski organi, a koja podrazumeva novčano kažnjavanje onih koji nisu preregistrovali vozila na RKS tablice.

Kosovska policija saopštila je u međuvremenu da će sa izricanjem novčanih kazni umesto opomena vlasnicima sa srpskim registarskim tablicama početi od 22. novembra, a ne, kako je ranije najavljeno od danas.

SAD i EU u više navrata su pozvali Prištinu da odloži primenu odluke o registarskim tablicama, a zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar u izjavi za Tanjug izrazio je nadu da će Beograd i Priština postići dogovor u narednim danima kako bi se stišale napetosti na severu KiM.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je uoči odlaska u Brisel da nije optimista u pogledu postizanja dogovora.

On je u nedelju potvrdio da će otputovati u Brisel na današnji sastanak, ali je istakao da putuje ne zato što misli da može da se napravi neki dogovor, već zato što ne želi da pruži razlog da se kaže da Srbije ne želi da učestvuje.

Vučić je rekao da mir na KiM zavisi od međunarodne zajednice i od toga da li će ona izvršiti pritisak na Prištinu.

Na konstataciju da Stejt department i Borelj pozivaju Kurtija da odloži odluku i na pitanje šta misli da će se dogoditi, Vučić je odgovorio:

„Ne mislim ništa. Da je hteo da odloži odluku, odložio bi ranije“.

On je naveo da Srbi sa Kosova i Metohije neće prihvatiti kažnjavanje zbog tablica i istakao da ukoliko u sprovođenju preregistracije vozila budu učestvovale i specijalne jedinice kosovske policije, „biće pakao na terenu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.