U trendu

U Bugarskoj pali krijumčari, u akciji učestvovali Evropol, srpske i turske vlasti

HAG – U zajedničkoj akciji bugarskih vlasti, Evropola, srpske i turske policije, u ponedeljak su u Bugarskoj optužene 92 osobe zbog sumnje da su bile deo organizovane kriminalne grupe koja je krijumčarila ljude.

Aktivnostima je koordinisao bugarski javni tužilac i specijalno odeljenje za borbu protiv organizovanog kriminala, državna i granična policija.

Bugarski istražitelji su, takođe, koordinisali sa srpskim i turskim vlastima, ali i sa još nekim partnerskim agencijama, saopštio je Evropol.

Osim što je podignuta optužnica protiv 92 osobe, proverene su 624 lokacije, 4.202 vozila, i 7.019 osoba.

Zajedničke akcije su se odigrale širom Bugarske i fokusirale su se na brojne mreže krijumčara iz Turske, koje idu preko Bugarske, Srbije, ka zapadnoj Evropi, dodaje Evropol.

„Glavni organizatori mreže aktivni duž ove rute imaju baze u Bugarskoj, Srbiji i Turskoj. Stvorili su svoje državne mreže i članove grupe koji su zaduženi za transport i smeštaj ljudi koje krijumčare. Za krijumčarenje se koriste kombiji, kamperi i autobusi, a cena za krijumčarenje veće grupe varira između 2.000 i 3.000 evra po osobi. Ukoliko se migranti krijumčare u manjim grupama od po pet, šest ljudi, može se desiti da plaćaju i do 10.000 evra. Plaćanja se vrše kada glavni organizator iz Turske potvrdi da su migranti stigli na bugarsko-srpsku granicu“, navodi se u saopštenju Evropola.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar