U trendu

U centru Podgorice održan protest pod sloganom „Za život“

PODGORICA – U centru Podgorice danas je održan protest pod sloganom „Za život“, na dan kada se obeležava tri decenije od proglašenja Crne Gore prvom ekološkom državom na svetu.

Vijesti prenose da je protest organizovao pokret Sačuvajmo reke Crne Gore, zajedno sa meštanima koji se bore protiv izgradnje malih hidroelektrana i devastacije reka, kao i sa meštanima koji se bore protiv nekontrolisane eksploatacije i devastacije šuma.

Učesnici protesta su nakon obraćanja organizatora na glavnom gradskom trgu krenuli u šetnju Ulicom slobode do zgrade Vlade u Karađorđevoj.

Protest je završen uz poruku da će Vladi biti dostavljeni konkretni zahtevi.

Demonstranti su nosili brojne transparente: „Sačuvajmo prirodu od njenih ubica“, „Nova vlast = nova pošast?“, „Ne damo reke“, „Sloboda rekama“, „Neću piknik pored cevi“, „Seci ugovore, a ne šume“…

„Ovde se slavi 30 godina od proglašenja ekološke države, ne slave ovi što su danas otišli na Žabljak. Tri stotine automobila je otišlo danas na Žabljak, parkirani su u parku prirode“, rekao je ekološki aktivista sa Žabljaka Darko Stijepović.

On je istakao da pravo na koncesije i danas dobijaju ljudi koji su bliski političkim moćnicima i da to ne mogu da urade meštani sa područja gde se koriste prirodni resursi.

Stijepović je istakao da i nova vlast ugrožava Taru, jer planira izgradnju novog rudnika.

Predsednik Mesne zajednice Bare Kraljske Milovan Labović rekao je da je obaveza svakoga da se bori protiv pogrešne ekonomske politike na rekama i u šumama.

„Sećam se proglašenja ekološke države pre 30 godina. Mislim da je vreme da se mnogi građani trgnu, izvuku iz letargije u koju ih je uvukla politika. Nadamo se da će nam se sve više građana pridružiti“, poručio je Labović.

Protestu su prisutvovali građanski i ekološki aktivisti iz svih krajeva Crne Gore, a prisutni su bili i meštani Bara Kraljskih, Recina, Crnje…

Predstavnik meštana Bara Kraljskih Radule Novović je istakao da se 14 meseci bore za slobodne reke, te da oni na svojoj koži ne osećaju da je Crna Gora ekološka država.

Na protestu su, između ostalih, bili i građani Danilovgrada, koji se protive izgradnji uređaja za prečišćavanje otpadnih voda u naselju Landža, a u toku je i potpisivanje peticije, kojom se traži da se to postrojenje ne gradi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar