U trendu

U CG oko 5.000 ukrajinskih izbeglica, polovina su deca

PODGORICA – U Crnu Goru je od početka ruske specijalne vojne akcije u Ukrajini 24. februara ušlo oko 5.000 Ukrajinaca, a približno polovina od tog broja su deca, saopštila je otpravnica poslova u ukrajinskoj ambasadi u Podgorici Natalija Fijalka.

Ona je u emisiji Dobro jutro Crna Goro na TVCG kazala da je najveći broj ukrajinskih izbeglica smešten na primorju, koje je inače uobičajeno prebivalište za državljene te zemlje koji su do sada živeli u Crnoj Gori.

„Mi zvanično imamo podatke da oko 2.500 Ukrajine tradicionalno boravi u Crnoj Gori i još pet hiljada koji su došli kod svojih prijatelja i rodbine da sačekaju kraj rata“, kazala je Fijalka.

Prema njenim rečima, oni su smešteni u privatnim objektima za malu naknadu ili besplatno.

„Kad dođe turistička sezona oni će se suočiti s problemom prebivanja u Crnoj Gori, ali se nadamo da će se rat do tada završiti. Biće teško i da se vrate svojim kućama u Ukrajinu jer je dosta toga porušeno“, rekla je Fijalka.

Problem vidi u smeštaju velikog broja dece koja treba da budu socijalizovana i da pohađaju škole.

Za situaciju u Ukrajini je rekla da je „ozbiljna i loša“, kao i da je zemlju napustilo oko četiri miliona ljudi napustilo zemlju:

„Najgore je na istoku zemlje, u gradu Marijupolju. Situacija je teška i na severu zemlje, u gradovima poput Harkova, Sumija i Černjihiva“, navela je otpravnica poslova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.