U trendu

U Daki otvoren prvi deo nove podzemne železničke mreže

DAKA – Bangladeš je danas otvorio prvi deo svoje nove podzemne železničke mreže kojom će ublažiti gužve koje svaki dan oduzimaju milione sati radnicima u prestolnici Daki, jednom od najgušće naseljenih gradova na svetu.

Premijerka Šeik Hasina je svečano otvorila 11,73 kilometra dugu deonicu železničkog sistema koji će javnosti postati dostupan sutra. Iduće godine mreža bi trebalo da se proširi za 9,53 kilometra, prenose agencije.

Bangladeš je započeo izgradnju 21,26 kilometara duge mreže kako bi povezao severnu četvrt Utara sa centralnim komercijalnim okrugom Motidžhil.

Projekat je koštao oko 3,15 milijardi dolara, a delimičnu finansijsku i tehnološku podršku dala je vlada Japana.

Vlasti planiraju još pet linija, podzemnih i nadzemnih, kako bi se do 2035. povezali i ostali delovi Dake i predgrađa. U planu je više od 61 kilometra podzemnih i gotovo 68 kilometara nadzemnih koloseka.

Glavni grad Bangladeša, u kojem danas živi više od 20 miliona ljudi, poznat je po ogromnim saobraćajnim gužvama. Prosečna brzina vožnje u gradu se 2018. usporila na 7 kilometara na sat, sa 21 koliko je iznosila 1980, navodi se u podacima Svetske banke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar