U trendu

U deklaraciji: EU nije savršena ali je najbolja

Lideri Evropske unije usvojili su na samitu u Bratislavi deklaraciju u kojoj obećavaju da će do marta sledeće godine izraditi „viziju“ atraktivne i uspešne Unije posle odluke Velike Britanije da izađe iz EU.

„Obavezali smo se danas u Bratislavi da ponudimo našim građanima narednih meseci viziju atraktivne EU kojoj mogu da veruju i da je podrže. Uvereni smo da imamo volje i kapaciteta da to postignemo“, poručili su sinoć lideri 27 zemalja.

U deklaraciji se navodi da „EU nije savršena, ali je najbolji instrument koji imamo za rešavanje novih izazova sa kojima se suočavamo“, prenosi AFP.

Takođe se dodaje da je EU potrebna da ne samo da bi se garantoval mir i demokratija, već i bezbednost evropskih građana.

Lideri su porucili da je Unija odlučna da nastavi napred uprkos tome što je Britanija, jedna od njenih najvećih članica, odlučila da je napusti.

„Iako je jedna zemlja odlučila da ode, EU ostaje neophodna za nas ostale“, kaže se u deklaraciji i dodaje je Unija obezbedila mir posle ratova i dubokih podela na kontinentu.

„Odlučni smo da EU učinimo uspešnom sa 27 država članica, na osnovu naše zajedničke istorije“, poručili su lideri u Bratislavi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar