U trendu

U delu Kalifornije proglašeno vanredno stanje zbog požara

LOS ANĐELES – U delu Kalifornije proglašeno je vanredno stanje, jer se najveći aktivni požar u Sjedinjenim Američkim Državama brzo širi u blizini Nacionalnog parka Josemiti.

Požar je izbio u petak popodne jugozapadno od Nacionalnog parka Josemiti, u blizini grada Midpajns u okrugu Mariposa, i do subote ujutro je zahvatio površinu od 26,5 kvadratnih kilometara, saopšteno je iz Odeljenja za šumarstvo i zaštitu od požara Kalifornije, preneo je AP.

Vatrogasna služba Kalifornije navodi da se vatrogasci bore da stave požar pod kontrolu, dok je više od 6.000 ljudi evakuisano, a 10 kuća uništeno.

Vanredno stanje, koje je proglašeno u okrugu Mariposa, omogućiće državi da pristupi izvesnoj saveznoj pomoći za suzbijanje požara, prenosi Bi-Bi-Si.

Oko 400 vatrogasaca i četiri helikoptera angažovano je u borbi protiv požara.

Zvaničnici su upozorili da kombinacija suše, klimatskih promena i zarasle vegetacije predstavljaju značajne izazove i povećavaju šanse da se vatra brzo širi.

Veliki deo SAD zahvatio je toplotni talas, a upozorenja na visoke temperature na snazi su u više od 10 država.

Zbog požara su zatvorene brojne saobraćajnice, uključujući i auto-put između Karstens Rouda i Olred Rouda, jedan od glavnih puteva u Josemitima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar