U trendu

U EU bez razgovora o sankcijama zbog krize u BiH

BRISEL, 12. novembra ( Tanjug) – BoiH se trenutno nalazi u najgoroj političkoj krizi od usvajanja Dejtona, ali u Brisel nije stigao nijedan zvaničan zahteva bilo koje zemalje članice koji se odnosi na potencijalno uvođenje sankcija, navodi visoki zvaničnik Evropske unije pred raspravu o BiH u Savetu EU.

Nakon što je Savet EU najavio da će ministri spoljnih poslova EU 15. novembra razgovarati o situaciji u BiH, u Briselu ocenjuju da se ta zemlja nalazi u ”ozbiljnoj političkoj blokadi”, a da je jedino rešenje u dogovoru unutar BiH.

”BiH je u najgoroj političkoj krizi od usvajanja Dejtona pre 26. godina, ali niko u EU ne razmišlja o vojnom konfliktu već o buducnosti te zemlje.

Politička blokada mora da prestane, a jednino rešenje je da međusobno nađu dogovor za izlazak iz krize”, ocenjuje visoki EU zvaničnik.

U Briselu navode da je zabrinutost EU zbog politicke krize u BiH velika, da su tim povodom u bliskim konsultacijama sa SAD, ali ponavljaju da se rešenje mora naći unutar same BiH.

”Videli smo neke izjave, ali do sada u Evropsku službu za spoljne poslove nije stigao ni jedan konkretan predlog kojim se traži uvođenje sankcija”, zaključuju u Briselu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.