U trendu

U Francuskoj održani protesti protiv rasizma

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se danas na pariskom trgu Konkord na skupu protiv rasizma posle smrti Afroamerikanca Džordža Flojda u SAD, preneli su francuski mediji koji su podsetili da je taj skup bio zabranjen u glavnom gradu.

Onlajn televizija BFMTV prenela je da su protesti organizovani u nekoliko francuskih gradova, a u Parizu su demonstranti, koji su planirali da protestuju ispred američke ambasade, morali da odu na obližnji trg Konkord, a potom su se prošetali do Marsovih polja kod Ajfelove kule.

Ispred američke ambasade u Parizu su bile rasporedjene jake policijske snage i barikade.

Pariska prefektura navela da nije bilo incidenata iako je bilo nekoliko privodjenja zbog odbijanja gradjana da pokažu dokumenta na zahtev policije.

Demonstracije protiv rasizma u Francuskoj počele su ove nedelje. Prvi protest je organizovao odbor za podršku porodici Adame Traorea, 24-godišnjeg crnca koji je 2016. godine umro posle privodjenja.

Pozivajući se na izvore bliske Jelisejskoj palati, RTL je preneo da francuski predsednik Emanuel Makron koji prati proteste u zemlji i svetu još ne želi da komentariše ta dešavanja.

„Nema ni poruke na Tviteru, ni saopštenja niti izjava. Od prvog okupljanja u utorak, odgovor Jelisejske palate je isti – za sada bez komentara“, preneo je RTL.

Afroamerikanac Džordž Flojd je umro 25. maja u bolnici u Mineapolisu, posle intervencije belog policajca Dereka Čovina. Ubistvo Flojda podstaklo je proteste u tom gradu, a kasnije su se pod sloganom „Životi crnaca su važni“ (Black Lives Matter) proširili u celom svetu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.