U trendu

U Gradiski identifikovan ptičji grip kod uginulog labuda

BANJALUKA – U jednom izolovanom slučaju kod uginulog divljeg labuda u Gradiški je identifikovan virus ptičjeg gripa, koji je prenosiv na ljude.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske saopšteno je da je u pitanju visokopatogena avijarna influenca kod divljih ptica koja ima zoonotski karakter, odnosno moguće je da se bolest prenese sa zaraženih životinja na ljude, preneo je banjalučki portal Srpskainfo.

Navodi se da je po dobijanju rezultata bolesti, 4, novembra doneto rešenje kojim su utvrđene mere koje se sprovode u zaraženom i ugroženom području od zarazne bolesti avijarna influenca kod divljih ptica.

Cilj je da se zaraza suzbije i spreči njeno širenje.

Prema rešenju, mere važe za područje od majmanje tri koliometra u poluprečniku, a ugroženim područjem krug od najmanje 10 kilometara u poluprečniku od žarišta, odnosno lokacije na kojoj je pronađena uginula ptica.

Iz ovog resora građanima je upućen apel da obavezno prijave svaki slučaj uginuća divljih ptica na prirodnim staništima i vodenim površinama, kao i prijava povećanog uginuća ili znakova bolesti kod živine i ptica na imanju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar