U trendu

U HOL u ponedeljak suđenje za obaranje aviona iznad Ukrajine

AMSTERDAM – U ponedeljak će u Holandiji početi suđenje četvorici osumnjičenih begunaca koji su optuženi za ubistvo 298 putnika i članova posade aviona Malejža Erlajnsa, let MH 17, koji je oboren raketom ruske izrade nad istočnom Ukrajinom u julu 2014. godine.

Boing 777 srušio se u polja kod ukrajinskog sela Hrabove na teritoriji koju su držale proruske snage koje su se borile protiv ukrajinskih vladinih snaga, preneo je Rojters.

Avion je leteo iz Amsterdama ka Kuala Lumpuru kada ga je pogodio projektil zemlja-vazduh.

Nije bilo preživelih, preneo je AP.

Prošle godine izdati su nalozi za hapšenje trojice Rusa i Ukrajinca koje je identifikovao Zajednički istražni tim (JIT), koji predvodi Holandija, a koji je proveo nekoliko godina na prikupljanju dokaza da bi utvrdio ko stoji iza napada.

Njih četvorica, Rusi – Sergej Dubinski, Oleg Pulatov i Igor Girkin, i Ukrajinac Leonid Harčenko, imali su visoke položaje u proruskim snagama na istoku Ukrajine 2014. godine.

JIT je naveo da oni nisu izveli napad, ali da su ga organizovali.

Girkin je bio ministar odbrane u Donjeckoj narodnoj republici (DNR) u Ukrajini, dok su Dubinski, Pulatov i Harčenko bili pripadnici vojne obaveštajne jedinice proruskih snaga.

Optuženi su u bekstvu i ne očekuje se da će se pojaviti na ročištima.

Ako se ne pojave ili ne pošalju advokate, sudije bi mogle odlučiti da im se sudi u odsustvu.

Pored optužbi za smrt, oni se takođe, suočavaju sa preliminarnim optužbama za pribavljanje raketnog sistema sa namerom da sruše avion.

Rusija je negirala bilo kakvo učešće ili pružanje finansijske ili vojne podrške proruskim snagama u Ukrajini.

Portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, rekao je da će Kremlj sačekati da vidi kako se odvija suđenje pre nego što da komentar, ali i dodao da je Rusija uvek imala sumnje u vezi sa objektivnošću istrage koju je vodila Holandija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.