U trendu

U Hrvatskoj su sutra lokalni izbori

ZAGREB – U Hrvatskoj se sutra održavaju lokalni izborima na kojima učestvuje više od 38.000 kandidata za funkcije u predstavničkim telima i izvršnoj vlasti u 555 gradova i opština.

Izbornu kampanju obeležila su i žestoka prepucavanja najviših hrvatskih zvaničnika, predsednika i premijera, Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića.

Na sutrašnjim izborima građani Hrvatske biraju opštinska veća i načelnike u 428 opština, gradska veća i gradonačelnike u 127 gradova i glavnom gradu Zagrebu koji ima status županije i župane i županijske skupštine u 20 županija

Najveća izborna bitka vodiće se za Grad Zagreb, gde je šest mandata za redom gradonačelnik bio preminuli Milan Bandić.

Prema predizbornim anketa veliku prednost nad ostalim kamndidatima ima Tomislav Tomašević iz platforme „Možemo“, koji je kao veliku mrlju na svoju poitičku karijeru dožive to što je lider Domovinskog pokreta i njegov protivkandidat Miroslav Škoro rekao da je Tomašsićev otac Srbin.

Najuticajnijem vladajućem HDZ-u je važno da sačuva vlast u Splitu, i da vrati dve županije Ličku i Vukovarsko sremsku, koje vode njihovi bivši članovi koji su ih napustili Darko Milinović, odnosno Ivan Penava.

Sutrašnji izbori veoma su važni i za srpsku manjinu u Hrvatskoj na kojima će nastupiti kandidati parlamanterane Samostalne demokratske srpske stranke, Srpske demokratske stranke i Grupa birača.

Prvi pt SDS S, uz podršku SDP, ima svog kandidata za gradonačelnika Knina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.