U trendu

U KS u februaru tri puta više dozvola za nošenje oružja

BANJALUKA – MUP Kantona Sarajevo je u februaru ove godine izdao gotovo tri puta više odobrenja za nabavku vatrenog oružja od mesečnog proseka prethodnih godina, piše portal RTRS.

Iz sarajevskog MUP-a navode da je tokom februara fizičkim licima izdato 200 odobrenja za nabavku vatrenog oružja i 158 oružanih listova.

Policija je slično zabeležila i mesec ranije. U januaru su ispisali 131 odobrenje i 96 oružanih listova.

Tendencija konstantnog povećanja zaprimljenih zahteva za raspolaganje vatrenim oružjem zabeležena je, navodi se, od sredine prošle godine.

Retki zahtevi su negativno rešeni, mada u policiji tvrde da sarajevski „zaljubljenici“ u vatreno oružje prolaze rigorozne kontrole.

Uz konstantno povećanje broja nelegalnog oružja, a strane agencije, navodi se, procenjuju da ih je trenutno oko 820.000 komada na teritoriji BiH.

Koordinacioni odbor za kontrolu malog i lakog naoružanja BiH, u prošloj godini bio je više od 320.000 legalno registrovanog.

Od toga, skoro 200.000 u Federaciji BiH, a ostatak u Srpskoj i distriktu Brčko. Novoregistrovanih u Federaciji je oko 13.000. Uglavnom u kantonima sa bošnjačkom većinom. Samo u Srajevu izdato je 1.300 odobrenja u prošloj godini.

U ovoj, ako policija nastavi da ispisuje odobrenja, biće i duplo više, navodi se i dodaje da je i višegodišnja statistika neumoljiva.

Od 2016. kada su dva entiteta imala gotovo identičan broj registrovanih vlasnika oružja, oko 160.000, u Srpskoj se beleži permanentan pad, a u Federaciji BiH neprestani rast.

Uz arsenale neregistrovanog naoružanja, koje policija pronalazi nakon počinjenog krivičnog dela, postavlja se pitanje – čemu je sarajevsko oružje, legalno i nelegalno, namenjeno, prenosi Radio televizija Republike Srpske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar