U trendu

U Londonu komemoracija povodom Dana sećanja

Britanija će pauzirati sa dva minuta tišine danas na Dan sećanja na stradale u ratovima, a kralj Čarls Treći će prvi put kao monarh predvoditi službu.

Čarls i drugi članovi kraljevske porodice i visoki političari položiće vence u centru Londona kod kenotafa, spomenika britanskim vojnicima poginulim u svim ratovima, da odaju poštu palim borcima.

Dan sećanja svake godine u Velikoj Britaniji uvek je u nedelju koja pada najbliže Danu primirja u prvom svetskom ratu 11. novembra, i obeležava se nošenjem makovog cveta i dvominutnim ćutanjem u 11 sati pre podne.

Big Ben, svetski poznato zvono sa satom na tornju u Londonu, nakon petogodišnje pauze zbog popravki, danas će ponovo početi da se oglašava. Big Ben će odzvoniti danas 11 puta da obeleži početak ćutanja.

Oko 10.000 veterana, ukljući veterane Drugog svetskog rata stare 100 godina i one koji su služili u skorijim sukobima uključujući u Avganistanu uzčestvovaće u maršu, a očekuje se da će hiljade ljudi izaći na ulice da posmatra službu.

Ovogodišnja ceremonija posebno je dirljiva za britansku kraljevsku porodicu jer je to prvi Dan sećanja od smrti Kraljice Elizabete Druge, koja je smatrala taj dan jednim od najvažnijih obaveza u svom kalendaru.

Kraljica Elizabeta koja je umrla 8. septembra u 97. godini, proživela je Drugi svetski rat i propustila je samo sedam službi kod kenotafa tokom svoje duge vladavine.

Od 2017. godine Čarls je u ime svoje majke polagao venac kod spomenika dok je kraljica Elizabeta posmatrala sa susednog balkona, u diskretnom prebacivanju dužnosti šefa države kada je ušla u svoje pozne godine.

Zvaničnici su rekli da je ovogodišnja služba posvećena palim vojnicima u ranijim ratovima i Ukrajincima koji se bore protiv ruske invazije.

„Nikad ne smemo da zaboravimo one koji su dali svoje živote u odbranu naših vrednosti i naše velike nacije. Svi mi ćemo takodje misliti na hrabre Ukrajince koji se bore za sopstveno preživljavanje i za odbranu slobode i demokratije za sve, kao što su vojnici Velike Britanije i Komonvelta radili u oba svetska rata“, rekao je britanski ministar odbrane Ben Voles.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar