U trendu

U napadu na kliniku u Pakistanu 15 mrtvih

Bombaš samoubica razneo se ispred klinike za vakcinaciju protiv dečje paralize u Ketiju, na jugozapadu Pakistana i ubio petnaest osoba, od kojih je 12 policajaca, saopštili su pakistanski zvaničnici i izveštači.

Napad se dogodio u Keti, glavnom gradu pakistanske jugozapadne provincije Baludžistan.  

Policajci su se okupili ispred klinike da bi pratili tim za vakcinaciju protiv poliomijelitisa u okviru kampanje vakcinacije.

Ministar unutrašnjih poslova provincije Baludžistan Sarfaraz Bugti potvrdio je da se radi o samoubilačkom napadu u kojem je ubijeno 15 osoba, dok je povredjeno 15 ljudi, od kojih je sedmoro u teškom stanju.

Pakistan i susedni Avganistan su dve poslednje zemlje na svetu u kojima je polio i dalje endemski, i u kojima desetine dece pogodjene tom bolešću ostaju paralizovane svake godine.

Kampanje za borbu protiv te bolesti nailaze na česte napade timova za vakcinaciju, za koje retko neko preuzima odgovornost.

Ekstremističke islamističke grupe vode kampanju protiv vakcinacije i šire glasine prema kojima se za vakcinu koristi svinjetina ili da im je cilj da se steriliše muslimanska populacija.

Broj napada protiv timova za vakcinaciju povećao se od kraja 2012. i u njima je ubijeno blizu 100 ljudi uključujući današnji napad, uglavnom na severozapadu Pakistana, i u Karačiju, drugom centru gde je ta bolest rasprostranjena.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar