U trendu

U Norveskoj formiranje manjinske vlade levog centra?

OSLO – Norveška Socijalistička leva partija saopštila je danas da je odustala od pregovora o formiranju većinske koalicione vlade nakon nedavno održanih izbora, što će verovatno dovesti do formiranja manjinske administracije levog centra.

Laburistička partija, Partija centra i Socijalistička leva partija osvojili su većinu mesta na parlamentarnim izborima u Norveškoj 13. septembra, ali nisu uspeli da premoste neslaganja oko životne sredine tokom razgovora ove nedelje.

„Ne verujemo da možemo da pronađemo političku platformu, koja bi podrazumevala dovoljno agresivnu politiku o klimatskim promenama“, rekao je novinarima lider Socijalističke levice Audun Lisbaken, objašnjavajući odluku svoje stranke, prenosi Rojters.

Lider laburista Jonas Gar Stjor, za koga se očekuje da će postati sledeći premijer Norveške, tvrdio je da će većinska vlada zemlji omogućiti najveći stepen predvidljivosti.

Međutim, manjinske vlade su uobičajene u Norveškoj, kako navodi Rojters, a aktuelna premijerka Erna Solberg iz redova konzervativaca vladala je u manjini tokom većine svog mandata.

Ona je rekla da će se povući čim Stor bude spreman za preuzimanje vlasti, pri čemu se sredina oktobra smatra najverovatnijim vremenom za prenos vlasti.

Laburisti se sada suočavaju sa mogućnošću da vladaju sami ili zajedno sa Partijom centra.

U oba slučaja, nova vlada biće primorana da pregovara u parlamentu o svim predlozima koje predstavi, uključujući fiskalnu potrošnju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.