U trendu

U Pandžširu hiljade boraca spremno za borbu sa talibanima

BAZARAK – Zvaničnik Nacionalnog fronta otpora (NRF) zadužen za spoljne poslove Ali Nazari izjavio je danas da pokret okupljen u provinciji Pandžšir na severoistoku Avganistana ima hiljade boraca spremnih za borbu, ali je izrazio nadu da će se mirovni pregovori nastaviti.

„Ali ako pregovori ne budu uspeli mi nećemo prihvatiti bilo kakvu vrstu agresije talibana“, poručio je Nazari, prenosi BBC.

U međuvremenu, talibani su saopštili da su opkolili uporište NRF u provinciji Pandžšir i da je štab pokreta otpora pod opsadom.

Zvaničnici povezani sa pokretom otpora potvrdili su da talibani napreduju u tom regionu severoistočno od glavnog grada Kabula.

Amrulah Saleh, koji je bio potpredsednik u vladi koju su zbacili talibani, a sada se nalazi u provinciji Pandžšir, objavio je na svom Tviter nalogu da su talibani okupili snage blizu ulaza u dolinu.

Provincija Pandžšir, a posebno istoimena dolina, poznati su po organizovanju uspešnog pokreta, uključujući i suprotstavljanje sovjetskim snagama tokom rata od 1979. do 1989. godine, ali i talibanima tokom devedesetih.

Provincija je i dalje pod kontrolom NRF koji je osnovao Ahmad Masoud, sin avganistanskog heroja i ikone pokreta otpora Ahmada Šaha Masouda.

Nazari je izjavio da pokret NRF ima „hiljade boraca spremnih za otpor“, iako BBC nije nezavisno potvrdio ovu tvrdnju.

„Međutim, radije bismo da pregovaramo o miru pre bilo kakvog rata ili sukoba“, poručio je Nazari.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.