U trendu

U Rusiji uhapšena novinarka koja se protivi invaziji na Ukrajinu

Ruska novinarka Marina Ovsijanikova, koja je postala poznata jer je u martu prekinula dnevnik na ruskoj prodrÅŸavnoj televiziji noseći transparent protiv ofanzive u Ukrajini, uhapÅ¡ena je danas zbog „diskreditovanja“ vojske, saopÅ¡tio je njen advokat.

„Trenutno smo sa istraÅŸiteljima. Otvorena je istraga“ protiv Marine Ovsijanikove zbog „Å¡irenja laÅŸnih informacija“ o ruskoj vojsci, rekao je Frans presu advokat Dmitrij Zahvatov i dodao da je uhapÅ¡ena.

Istraşitelji treba da odluče da li će Marini Ovsijanikovoj biti odredjen pritvor ili će ostati na slobodi do sudjenja, dodao je advokat.

Novinarka je od kraja jula dva puta osudjena na novčane kazne zbog „diskreditovanja“ ruske vojske, zbog njenih poruka na druÅ¡tvenim mreÅŸama u kojima kritikuje ofanzivu u Ukrajini.

Dve osude u razmaku od manje od Å¡est meseci otvaraju put za krivično delo, sa mogućim mnogo teÅŸim pravnim posledicama, rekao je advokat.

Novinarka je postala poznata sredinom marta kada je usred dnevnika na ruskoj televiziji Pervi kanal, upala sa transparentom na kojem osudjuje rusku invaziju na Ukrajinu i propagandu medija koje kontrolišu ruske vlasti.

Njen gest su mnogi pozdravili ali ne svi u ruskoj opoziciji. Neki joj dalje zameraju godine koje je provela radeći za Pervi kanal, koji se smatra „portparolom Kremlja“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar