U SAD zaplenjeno pet tona kokaina u podmornici

Američka Obalska straža presrela je u Pacifiku podmornicu ručne izrade, natovarenu sa više od pet tona kokaina, koju su krijumčari iz pravca Meksika pokušali da dopreme u SAD, javila je televizija En-Bi-Si (NBC).
To je najveća zaplena u istoriji Obalske straže SAD, rekli su zvaničnici. Zaplenjen je kokain vredan 181 milion dolara, upakovan u 275 paketa i smešten u 13 metara dugu polu-podmornicu ručne izrade.

Brod Obalske straže pokušao je da dovuče podmornicu do obale SAD, ali podmornica je potonula pre nego što je doprla do obale, a sa njom i manji deo tovara narkotika. 

Podmornicu, obojenu u plavo, najpre je primetio jedan američki mornarički avion i o tome je obavestio Obalsku stražu. Reč je o plovilima koja su prilično omiljena medju kolumbijskim švercerima narkotika i oni ih koriste već deceniju. Teško ih je uočiti, a u ovom slučaju pilot je najpre primetio iznad vode samo auspuh i malu komandnu kabinu podmornice.

Od novembra 2006. godine najmanje 25 sličnih plovila zaustavljeno je u istočnom Pacifiku, saopštila je Obalska straža SAD.

(Beta)

Ostavite komentar