U trendu

U Skoplju i danas nestašica belog i polubelog hleba

SKOPLJE – Dva dana nakon što je Vlada Severne Makedonije zamrzla cene belog i pulebelog hleba na 33 denara, ove vrste hlebova mogli su danas u Skoplju da pazare samo ranoranioci ili oni koji su svoju veknu rezervisali prethodnog dana kod komšije pekara.

Na velikim tržnicama rafovi su i danas poluprazni, a popunjavaju ih samo one skuplje vrste i hlebovi niske kalorijske vrednosti, čije cene se kreću do 90 denara.

Neke skopske pekare su napravile aranžmane sa seoskim pekarima, koji, međutim, nemaju dovoljno proizvodnih kapaciteta da snabdeju sve koji žele običan beli ili polubeli hleb.

Za razliku od glavnog grada, u manjim mestima u zemlji nema problema sa snabdevanjem jer je konkurencija velika.

Građani su, prenose mediji, počeli sami da mese i peku hleb u kucnoj radinosti, ali je u međuvremenu došlo do smanjenja zaliha brašna.

Istovremeno, zahvaljujući snalažlivim trgovcima porasla je prodaja kucnih pekarica, koje se prodaju od 4.500 do 15.000 denara u zavisnosti od marke.

Ekonomista sa Bečkog instituta za međunarodne odnose Branimir Jovanović kaže za skopsku tv. Telma da vlada ne sme da odstupi od odluke o zamrzavanju cene hleba, već bi, ističe, trebalo da preduzme mere prema onima koji odbijaju da prozvode pomenute vrste hleba.

Prema sadašnjem zakonskom rešenju, ako postoji odluka vlade koja se odnosi na vanredne okolnosti i ako se ta odluka ne poštuje, kazne su od 500 do 5.000 evra, rekao je ranije ministar privrede Krešnik Bekteši.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar