U trendu

U Srbiju stižu i prve vakcine iz programa EU

BRISEL, 16. aprila ( Tanjug) – Srbija bi početkom maja trebalo da dobije prve isporuke vakcina preko programa donacija koji finansira EU, saznaje Tanjug u Briselu.

Povodom koordinacije isporuka vakcina iz EU za zemlje Zapadnog Balkana, danas je održan i video sastanak evropskog komesara za proširenje Olivera Varhejija i ministara zemlja Zapadnog Balkna.

”Saministrima spoljnih poslova i ministrima za zaduženim za evropske integracije razgovarao sam o polslednjim koracima koji treba da osiguraju isporuke vakcina protiv kovid-19 regionu kako bi se pomogla vakcinacija medicinskih radnika i najugroženjih grupa”, objavio je Vraheji na Tviteru.

Iz EU naglašavaju da nastavljaju svoju podršku partnerima na Zapadnom Balkanu.

Vakcine iz EU, čija bi prva isporuka trebalo da bude početkom maja, biće finasiranje u potunosti iz fondova EU, za šta je izdvojeno 70 miliona evra bespovratih sredstva.

Istovremneo, EU je jedan od najvećih donatora i međunarodnog instrumenta za nabavku vakcina Kovax, preko koga je u Srbiju već stiglo 56.700 doza Astara Zeneka vakcine, navodi se u Briselu-

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.