U trendu

U toku rasprava u NSRS o agremanu ambasadoru Nemačke

BANJALUKA – U Banjaluci je u toku posebna sednica NSRS koja, bez prisustva opozicionih poslanika SDS i PDP, na zahtev srpskog člana Predsedništva Milorada Dodika raspravlja o agremanu za novoimenovanog ambasadora Nemačke u BiH.

Dodik je u uvodnom izlaganju poručio da je parlament konačno mesto odluke za sva pitanja od interesa za Republiku Srpsku i da je osporavanje agremana nemačkom ambasadoru jedini konkretan potez koji Republika Srpska može da povuče i skrene pažnju nemačke javnosti o problemima koji postoje u BIH.

Ponovio je da je Nemačka moćna i da Srpska ne može da joj se suprotstavi, ali i da Srbi nisu beskičmenjaci.

Republika Srpska, kazao je, mora da vodi računa o svojim interesima, a da, kako je kazao, „spoljnu politiku Nemačke kroje bošnjački muslimani“.

Političko Sarajevo, prema njegovim rečima, pokazuje podaništvo prema međunarodnoj zajednici, i dodao da „ovo što stranci rade u BiH sve više podseća na tiraniju“.

Odlukom o nedavanju agremana nemačkom ambasadoru, Republika Srpska šalje poruku da je strana Dejtonskog sporazuma koja ima svoje stavove i da se bez te strane u BiH ne može ništa rešavati.

„Republika Srpska će braniti svoj identitet svim dozvoljenim sredstvima i tu borbu vode lideri izabrani na slobodnim izborima na legitiman način“, poručio je Dodik.

Istakao je da Nemačka želi reorganizaciju BiH i da, osim kroz Bundestag, uticaj ostvaruje kroz nemačke sudije u Ustavnom sudu u BiH.

Rekao je i da Republika Srpska ne ugrožava mir, ali da neće prihvatiti da nestane kao nacija na ovim prostorima.

„Ja sam protiv nametanja rešenja i mislim da model ponašana u BiH treba da bude dogovor naroda i njihovih izabranih predstavnika“, rekao je Dodik.

Opoziciju je nazvao podanicima Nemačke, koja, kako je kazao, pokazuje odraz nemoći, a ne moći.

„Očigledno da neće biti podrške za ovu moju odluku. Ali vaša odluka je obavezujuća za mene“, rekao je Dodik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.