U Turskoj 11 terorističkih napada za godinu dana

U Turskoj se u proteklih godinu dana dogodilo 11 terorističkih napada, u kojima je više stotina osoba poginulo, a najčešće mete su bili Ankara, Istanbul i mesta oko tursko – sirijske granice.

Ne računajući sinoćni napad na aerodrom „Ataturk“ u Istanbulu, u kojem je ubijena najmanje 41 osoba, a 239 povređeno, agencije prenose da su u preostalih deset terorističkih napada stradale 242 osobe, a 763 ranjeno.

U hronologiji napada se podseća da je 8. juna ove godine šest osoba stradalo u napadu automobilom-bombom na sedište policije u gradu Miđat, na jugoistoku Turske. Za napad je odgovornost preuzela Radnička partija Kurdistana (PKK).

Prethodnog dana, 11 osoba, među kojima i šest policajaca, ubijeno je u napadu automobilom-bombom na autobus s policajcima u kvartu Bajazit u Istanbulu, za koji je odgovornost preuzela radikalna grupa „Jastrebi za oslobodenje Kurdistana“ (TAK), koja je bliska PKK.

Sedam policajaca je ubijeno, a 27 civila ranjeno 31. marta u napadu automobilom-bombom u Dijarbakiru, glavnom gradu u većinski kurdskom jugoistoku Turske, a odgovornost za taj napad je preuzela Narodna zaštitna jedinica (YPG), vojno krilo PKK.

U napadu bombaša-samoubice, koji je 19. marta aktivirao bombu u poznatoj aveniji Istiklal u Istanbulu, poginulo je četvoro turista, jedan Iranac i troje Izraelaca, od kojih je dvoje imalo i američko državljanstvo, a 36 osoba je ranjeno. Turske vlasti smatraju da je za taj napad odgovorna takozvana Islamska država.

U napadu automobilom-bombom 13. marta u središtu Ankare, za koji je odgovornost preuzela grupa Sokolovi slobode Kurdistana (TAK), radikalna disidentska grupa PKK, ubijeno je 35 osoba, a više od 120 ranjeno. Ta grupa preuzela je odgovornost i za napad 17. februara, kada je 28 osoba poginulo i oko 80 ranjeno u eksploziji automobila-bombe u centru Ankare.

Šest osoba je poginulo, među kojima je jedan policajac, u eksploziji automobila – bombe kod centralne policijske stanice, 30 kilometara od Dijarbakira. Odgovornost za taj teroristički napad preuzeo je PKK, koji se izvinio zbog smrti pet civila.

U samoubilačkom napadu 12. januara u Sultanahmetu, istorijskom centru Istanbula, poginulo je 12 nemačkih turista. Za napad, koji je izveden u blizini Aja Sofije i Plave džamije, najfrekvetnijih mesta za turiste u gradu, vlasti su optužile takozvanu Islamsku državu.

U dvostrukom samoubilačkom napadu ispred Glavne železičke stanice u Ankari, tokom prokurdskog skupa, poginule su 103 osobe, a više od 500 je ranjeno. Vlasti su za najsmrtonosniji napad na turskoj teritoriji, koji se dogodio 10 oktobra 2015. godine, okrivile takozvanu Islamsku državu.

U još jednom napadu prošle godine, koji se dogodio u Suruču, u blizini tursko – sirijske granice, 34 osobe su poginule, a oko stotinu je ranjeno. Meta napada, koji je pripisan takozvanoj Islamskoj državi, bili su mladi kurdski aktivisti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.