U trendu

UAE odbija da izruče braću Gupta Južnoj Africi radi suđenja za korupciju

KEJPTAUN – Zahtev Južne Afrike da dva brata iz bogate indijske porodice Gupta budu izručena iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), radi suđenja zbog navodne korupcije i pranja novca, nije uspeo.
Sud u UAE odbio je zahtev za izručenje braće Gupta zbog tehničkih razloga, rekao je južnoafrički ministar pravde Ronald Lamola, preneo je sajt Tajmslajv.

Odluka je doneta u februaru, ali je Južnoj Africi saopštena tek u četvrtak, objavio je danas Bi-Bi-Si (BBC).
„Razlozi za odbijanje našeg zahteva su neobjašnjivi“, ukazao je Lamola.
Sud UAE presudio je da, pošto je bilo krivičnih dela pranja novca koja su navodno počinjena u Emiratima, kao i u Južnoj Africi, Abu Dabi ima nadležnost da krivično goni braću Gupta, rekao je Lamola, najavljujući da će se njegova vlada žaliti na tu odluku.
Mediji su poslednjih sedmica objavili da braća više nisu u pritvoru i da su primećeni u Švajcarskoj.
Južnoafričko ministarstvo pravde nije moglo da potvrdi te navode, niti da li su braća, koja su dobila južnoafričko državljanstvo, stekla pasoše pacifičke ostrvske države Vanuatu.
Zvanična istraga protiv braće Gupta u Južnoj Africi trajala je četiri godine radi ispitivanja navoda o korupciji na visokom nivou, dok je predsednik bio Džejkob Zuma, i otkrila je kako su opljačkane milijarde dolara iz državne kase.

Istragom je utvrđeno da su braća pokušala da utiču na političke i ekonomske odluke, a mnoge od najozbiljnijih optužbi fokusirane su na njihov odnos sa Zumom, koji je bio predsednik Južne Afrike od 2009. godine, sve dok nije bio primoran da se povuče zbog optužbi za korupciju devet godina kasnije.

Atul i Radžeš Gupta optuženi su da su profitirali od svojih bliskih veza sa Zumom.

Braća, koja negiraju da su počinila krivična dela, pobegla su nakon što je pravosudna komisija počela da ispituje veliki korupcionaški skandal.

Braća Gupta, rođeni u Indiji, uhapšeni su u UAE prošlog juna kada su počeli pregovori o njihovoj ekstradiciji sa Južnom Afrikom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.