U trendu

Uber tuzilo 550 zena zbog optuzbi za seksualno zlostavljanje

SAN FRANCISKO – Više od 500 žena tužilo je kompaniju Uber u Sjedinjenim Američkim Državama zbog navoda o seksualnim napadima vozača.

U tužbama se navodi da su „vozači Ubera kidnapovali, seksualno uznemiravali i zlostavljali žene, silovali ih, prinudno zatvarali, uhodili ili na drugi način napadali“, prenosi Bi-Bi-Si.

Predmet će analizirati Viši sud okruga San Francisko.

„Seksualni napad je užasan zločin i svaku prijavu shvatamo ozbiljno“, kažu iz Ubera za Bi-Bi-Si.

Kako su rekli iz kompanije, ne postoji ništa važnije od bezbednosti, zbog čega je Uber napravio nove bezbednosne funkcije, uspostavio politike usmerene na žrtve i postao transparentniji u vezi sa ozbiljnim incidentima.

„Iako ne možemo da komentarišemo sudske sporove koji su u toku, nastavićemo da čuvamo bezbednost našeg rada“, dodaju iz Ubera.

U tužbi, koju su podneli advokati advokatske firme Slejter, Slejter i Šulman, navodi se da su se seksualni napadi dogodili u „više američkih država“.

Takođe se navodi da se još najmanje 150 slučajeva mogućeg zlostavljanja „aktivno istražuje“.

Prema navodima tužbe, Uber je još 2014. godine obavešten da su njegovi vozači seksualno zlostavljali i silovali putnice.

Međutim, kako se navodi u tužbi, kompanija je dala prioritet „rastu profita nad bezbednošću mušterija“.

Prošlog meseca, Uber je objavio svoj drugi izveštaj o bezbednosti u SAD, koji je pokazao da je u 2020. godini bilo 998 seksualnih napada, uključujući 141 silovanje.

Iz kompanije navode da su, između 2019. i 2020. godine, primili 3.824 prijave o pet najtežih kategorija seksualnog napada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.