Ubistvo koje je zgrozilo javnost – ubicu otkrila veštačka inteligencija

Nakon žestoke svađe, 29-godišnji muškarac, kome su kineski mediji objavili samo ime (Zhang), zadavio je devojku užem, a njeno telo je stavio u prtljažnik iznajmljenog automobila i pobegao.

Pre toga, sa njenog telefona poslao je poruku njenim roditeljima i poslodavcu da će uzeti slobodne dane, pa neko vreme neće dolaziti na posao, prenosi B92.net.

Ono što je naročito zgrozilo javnost jeste što je ubica iskoristio mrtvu devojku za krađu novca. Osim što je sa njenog bankovnog računa ukrao više od četiiri hiljade dolara, pokušao je putem mobilne aplikacije da podigne kredit u njeno ime, ali je za podizanje kredita potrebno verifikovati transakciju prepoznavanjem lica.

Pokušao je to da uradi postavljanjem kamere ispred lica ubijene devojke, ali transakcija nije potvrđena jer osoba mora da trepne, a potrebno je i glasovno prepoznavanje, što takođe nije uspelo Džangu jer je sistem prepoznao muški glas.

U takvim slučajevima sistem za prepoznavanje lica i veštačka inteligencija obaveštavaju banku o nepravilnostima i pokušajima prevare, nakon čega se pregledaju snimci verifikacije profila.

Radnici banke ostali su u šoku kada su videli lice mrtve žene, koje je bilo u modricama, kao i rane oko vrata, nastale davljenjem.

Odmah su o tome obavestili policiju koja je pokrenula istragu. Iako je ubistvo počinjeno još u aprilu, ubica je tek nedavno uhapšen.

Korisnici društvenih mreža u Kini komentarisali su kako takve scenarije ne bi očekivali ni u horor filmovima, ali i da nisu ni znali da veštačka inteligencija koja se koristi za odobravanje kredita može da posluži i u kriminalističkim slučajevima rešavanja ubistava.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.