U trendu

Učesnik nereda na Kapitolu dobio više od 5 godina zatvora

VAŠINGTON – Učesnik nereda u kompleksu američkog Kongresa koji je napao policajce dok su pokušavali da spreče upad pristalica tadašnjeg predsednika Donalda Trampa danas je osuđen na zatvorsku kaznu od više od pet godina, što je najviša kazna do sada za napad 6. januara. Robert Palmer sa Floride plakao je dok je sudiji okružnog suda pričao kako je nedavno gledao snimak na kojem se vidi šta je radio tog dana navodeći da nije mogao da veruje šta gleda.

„Stidim se zbog onoga što sam uradio“, rekao je 54-godišnji Palmer.

Palmer je jedan od učesnika nereda kojima su u petak izrečene kazne pred sudom u Vašingtonu, prenosi AP.

Trampove pristalice su 6. januara nakon mitinga na kojem je on govorio pale u kompleks Kongresa pokušavajući da spreče potvrdu izborne pobede Džo Bajdena.

Pet osoba je u neredima pstradalo, veliki broj policajaca je povređen, a pričinjena je šteta od oko milion i po dolara, navodi Glas Amerike.

Više od 700 izgrednika je optuženo, a Palmer je 65. osoba kojoj je izrečena zatvorska kazna.

Studentkinja Grejsin Kortrajt iz Zapadne Virdžinije, koja je upala u Kapitol kroz polomljeni prozor, ali nije nikoga povredila, osuđena je na mesec dana zatvora.

Palmer je, mađutim, bio u prvim redovima tokom nereda i bacio je drvenu dasku i sredstvo za gašenje požara, a zatim napao policajce šipkom. Izjasnio se krivim za napad na policajce. U pismu sudiji naveo je da su ga izdali Tramp i njegovi saveznici koji su iznosili teorije zavere.

„Trampove pristalice su lagali oni koji su u to vreme imali veliku moć. Stalno su iznosili lažne tvrdnje o pokradenim izborima i poručivali da je naša dužnost da se suprostavimo tiraniji“, napisao je Palmer.

Istakao je da nije fer što je strogo kažnjen, kada vođe nisu u zatvoru.

Sudija se saglasila sa tom ocenom.

„Istina je da ljudi koji su vas ohrabrili i podstakli da idete i preduzmete akciju nisu optuženi. To nije odluka suda. Ja imam svoje mišljenje, ali ono nije važno“, navela je.

Pre nego što je Palmer osuđen na 63 meseca zatvora, najduža zatvorska kazna bila je izrečena Džejkobu Čensliju, „Kjuanon šamanu“ iz Arizone i Skotu Ferlembu iz Nju Džersija koji je zbog napada na policajca osuđen na 41 mesec.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar