U trendu

Udruženje prijatelja Rusije: Kupiti rusku vakcinu

RIM – Predsednik udruženja “Italijani prijatelji Rusije” Lorenco Valoreja uputio je otvoreno pismo premijeru Mariju Dragiju u kojem traži od vlade da omogući Italijanima da koriste rusku vakcinu “Sputnjik V”, piše agencija Agi.

U pismu Valoreja podseća da se pandemija kovida-19 brzo širi, između ostalog i zbog sve većeg prisustva različitih varijanti originalnog virusa, te da u Italiji nedostaju vakcine zbog jednostrane odluke proizvođača da smanje isporuku dogovorenih količina.

“Verujemo da u skladu sa principom da svaki građanin ima pravo na slobodu lečenja, nijedna vlada ne bi trebalo da nameće građanima kojim lekom će da se leče, već da omogući svakom pojedincu mogućnost da sam izabere vakcinu kojom će se zaštititi”, piše u pismu koje je upućeno vladi.

U Italiji se za sada koriste samo vakcine Fajzer, Moderna i AstraZeneka, koje je Italijanska vlada unapred platila putem jedinstvenog evropskog programa nabavke leka. Međutim, proizvođači su jednostrano odlučili da smanje dogovorene količine.

Do sada je u Italiji vakcinisano oko pet miliona građana, a drugu dozu vakcina primilio je malo više od milion i po osoba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.