U trendu

Uganda: Suspendovano više od 50 građanskih grupa

KAMPALA – U Ugandi je suspendovano više od 50 građanskih grupa zbog navodnog nepoštovanja propisa, čime je zadat udarac stotinama hiljada ljudi koji imaju direktnu korist od aktivnosti ovih organizacija.

Obustavu rada, na čijem udaru su, između ostalog, agencije za zaštitu ljudskih prava do nekih grupa koje se bave isključivo pitanjima žena, najavio je danas vladin Biro zadužen za nevladine organizacije, prenosi agencija AP.

Njihov rad je uglavnom suspendovan zbog navodnog neuspeha u podnošenju godišnjih prijava i revidiranih završnih računa.

„Suspenzije stupaju na snagu odmah i biće sprovedene“, navodi se u saopštenju tog Biroa.

Time će se, kako ocenjuje AP, obnoviti strahovi vezano za napade na civilno društvo koji su eskalirali pre predsedničkih izbora ranije ove godine. Naime, mnoge pogođene grupe su već mesecima u zastoju, nesposobne da obavljaju svoje redovne aktivnosti nakon što su vlasti obustavile operacije vodećeg donatora poznatog kao Fond za demokratsko upravljanje (DGF).

DGF su 2011. godine pokrenule Danska, Švedska, Irska, Austrija, Norveška, Holandija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Evropska unija kao petogodišnji program za podršku vladinim i nevladinim grupama koje rade na promociji ljudskih prava, jačanju demokratije i poboljšanju odgovornosti.

Predsednik Ugande Joveri Museveni, saveznik SAD koji je na vlasti od 1986. godine i koji je ponovo izabran u januaru, više puta je optuživao neimenovane zapadne zemlje i neke aktivističke grupe za mešanje u unutrašnje stvari te istočnoafričke zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.