U trendu

Uhapšen poljski oficir osumnjičen za špijunažu za Rusiju

Poljska policija je uhapsila rezervnog oficira Petra Capalu, kojeg sumnjiče za špijunažu u korist Rusije, saopštava se na zvaničnom sajtu vojne kontraobaveštajne službe Poljske.

Navedeno je da je Capalu optužen za „prikupljanje i očuvanje informacija sa ciljem predaje inostranoj obaveštajnoj službi i spremnosti da radi u korist inostranih obaveštajnih službi“ protiv Poljske.

Operaciju je izvela vojna kontraobaveštajna služba u saradnji sa Agencijom za unutrašnju bezbednost, vojnom žandarmerijom, policijom i pograničnom službom. Za Capalom su objavili poternicu u avgustu ove godine.

Saopšteno je bilo da je oficir ranije služio u prvoj bazi transportne avijacije u Varšavi. Prema podacima tužilaštva, Vojni sud u Varšavi je naložio hapšenje osumnjičenog na tri meseca.

Lokalni mediji su saopštili da je 2014. godine Capalu uhapšen „za direktan kontakt sa oficirima ruskog GRU“, ali se ne navodi da li je došlo do predaje nekih podataka. Navedeno je samo da je oficir navodno „predlagao saradnju“ ruskoj obaveštajnoj službi.

Nije se uspelo dokazati njegova krivica. Cipalu su pustili nakon 48 sata i on je nestao. Televizija TVN24 je saopštila je da je Cipela imao pristup bazi podataka, gde su i lične informacije o vojnicima i planovima letova lovaca F-16.

Za vreme pretresa u njegovom stanu su navodno našli dokaze da je on uzeo te podatke i čuvao na kompjuterima kao „šifrovane tekstualne dokumente“.

Za saradnju sa inostranim obaveštajnim službama poljski zakoni predviđaju deset godina zatvora, dok za predaju informacija do 15 godina.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.