U trendu

Uhapšena bivša privremena predsednica Bolivije Anjes

LA PAZ – Nove levičarske vlasti Bolivije uhapsile su danas bivšu privremenu predsednicu Janine Anjes, u sklopu procesa protiv umešanih u zbacivanje sa vlasti nekadašnjeg šefa države Eva Moralesa 2019. godine.

Anjes, koja je godinu dana bila predsednica Bolivije nakon Moralesovog pada s vlasti, privedena je rano jutros u svom rodnom Trinidadu i prebačena u glavni grad La Paz, gde se pojavila pred tužiocem, javlja AP.

„Ovo je zlostavljanje. Nije bilo državnog udara, već ustavne smene vlasti“, rekla je novinarima.

Novi ministar pravde Ivan Lima rekao je da Anjes preti sudski proces zbog njenih akcija dok je bila opoziciona senatorka, a ne predsednica države.

Nova vlast je prethodnih dana izdala naloge za hapšenje više od 10 zvaničnika konzervativne vlade Janine Anjes, među kojima je nekoliko bivših ministara i bivših načelnika vojske i policije, koji su Moralesa pozivali da podnese ostavku.

U obrazloženju se navodi da su Anjes i ministri učestvovali u državnom udaru protiv predsednika Moralesa 2019. godine, zbog čega je Morales bio prinuđen da podnese ostavku i pobegne iz Bolivije, preneo je Bi-Bi-SI.

Anjes je izjavila da odluka tužilaštva predstavlja čin osvete i da je ona žrtva Moralesove MAS Socijalističke partije koja se u međuvremenu vratila na vlast nakon predsedničkih i porlamentarnih izbora u oktobru prošle godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.