U trendu

Uhapšeno šest članova ukrajinske nacionalističke organizacije

Ministarstvo za državnu bezbednost Donjecke Narodne Republike saopštilo je u subotu da je uhapšeno šest članova ukrajinske nacionalističke organizacije „Mizantropik divižn“, čiji su lideri ranije preuzeli odgovornost za ubistvo komandira pobunjenika Arsena Pavlova, poznatog kao Motorola.

Motorola je poginuo u Donjecku 16. oktobra u eksploziji u liftu njegove kuće.

U DNR smatraju da je Pavlov poginuo u terorističkom napadu koji su organizovale ukrajinske specijalne službe i njegovu pogibiju povezuju s pokušajem Kijeva da odvuče pažnju od neispunjavanja odredbi Minskog sporazuma, prenosi Sputnjik.

„Aktivisti “Mizantropik divižn“ održavali su kontakte s kadrovima Saveta za bezbednost Ukrajine i ispunjavali zadatke ukrajinske specijalne službe na teritoriji republike. Utvrđeno je da sve terorističke i diverzione akcije u DNR i LNR sprovodi Savet za bezbednost Ukrajine u okviru utvrđenog operativnog plana čiji je cilj aktivizacija unutrašnjih protivrečnosti lidera republika Donbasa, stvaranje pretpostavki i uslova za nasilni sukob među njima“, navedeno je u saopštenju.

Pavlov je postao poznat zahvaljujući direktnim prenosima na internetu s prve borbene linije kod Slavjanska 2014. godine, navodi Sputnjik.

Učestvovao je u borbama za Ilovajsk, donjecki aerodrom i u oblasti Debaljceva. Za uspehe u odbrani nagrađen je Georgijevskim krstom DNR.

Prvi pokušaj njegovog ubistva dogodio se u junu ove godine: pored Traumatološkog centra u Donjecku ođeknula je eksplozija, oštećeno je sedam automobila i dva bolnička objekta, a ljudskih žrtava nije bilo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.