U trendu

Ukrajina i SAD započele zajedničke vojne vežbe

JAVORIV – Ukrajina je započela danas zajedničke vojne vežbe sa SAD i drugim NATO trupama, nakon što su susedne Rusija i Belorusija prošle nedelje održale vojne vežbe velikih razmera.

Portparol ukrajinskog ministarstva odbrane je izjavio da će 4.000 ukrajinskih trupa i 2.000 stranaca učestvovati u vežbi „RAPIDTRIDENT – 2021“ koja će trajati do 1. oktobra, prenosi agencija Rojters.

„Verujem da će svako od vas koncentrisati sve svoje znanje, sve svoje napore kako bi pokazao zemljama agresorima da nemaju šanse“, izjavio je Ihor Palahnjuk, komandant ukrajinskih snaga na svečanom otvaranju vežbi u Međunarodnom centru za očuvanje mira u Ukrajini u blizini grada Javoriv na zapadu zemlje.

Američka vojska je u saopštenju navela da je u vojnim vežbama angažovan borbeni tim Nacionalne garde Vašingtona, koji je raspoređen u Ukrajini od aprila u okviru višenacionalnih snaga.

U vojne vežbe biće uključene trupe iz 12 zemalja, „kako bi se poboljšala interoperabilnost među savezničkim i partnerskim državama“ i pokazala spremnost, navodi se u saopštenju američkih vojnih snaga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.