U trendu

Ukrajina: Istraga o nezakonitom izricanju presude u Donjecku

KIJEV – Ukrajinski državni javni tužilac Irina Venediktova saopštila je da je pokrenuta pretpretresna istraga o izricanju presude dvojici Britanaca i jednom Marokancu koji su se borili na strani Kijeva i zbog toga osuđeni na smrt u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

„Ukrajina je već pokrenula pretpretresnu istragu o ovoj činjenici i preduzeće sve mere da pozove na odgovornost sve umešane u te nezakonite radnje“, napisala je ona na Fejsbuku, prenosi TAS S.

Ejden Aslin (28) iz Notingemšira, Šon Piner (48) iz Bedfordšira i marokanski državljanin Saudun Brahim koje su zarobile ruske snage u Ukrajini osuđeni su juče na smrt na sudu u samoproglašenoj DNR na istoku Ukrajine.

Njima je suđeno zato što su učestvovali u neprijateljstvima kao plaćenici koje su angažovale ukrajinske oružane jedinice, navodi TAS S.

Kancelarija glavnog tužioca DNR je ranije saopštila da njihova svedočenja dokazuju krivicu za „plaćeničke aktivnosti i činjenje radnji u cilju preuzimanja vlasti i svrgavanja ustavnog poretka DNR“.

Vrhovni sud DNR juče je objavio da su Britanci Piner i Aslin i državljanim Maroka Bragim delimično priznali krivicu, proglasio ih krivima i osudio ih na smrtnu kaznu.

Trojica muškaraca su izjavila da će se žaliti na odluku ,a njihovu žalbu i razmotriće Vrhovni sud DNR, navodi TAS S.

Lider samoproglašene DNR Denis Pušilin izjavio je da postoji mogućnost pomilovanja dvojice britanskih državljana i Marokanca.

„Da, naravno, postoji takva mogućnost, ali pitanje pravde je takođe u vazduhu. Znam stav građana republike u vezi sa ovim kriminalcima“, poručio je Pušilin, prenosi agencija RIA Novosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.