U trendu

Ukrajina kaže nema nikakve veze sa napadom dronovima na Kremlj

Ukrajina „nema nikakve veze“ s napadom bespilotnim letelicama na Kremlj za koji je Moskva optužila Kijev, saopštilo je danas ukrajinsko predsedništvo. 
„Naravno Ukrajina nema nikakve veze sa napadima dronovima na Kremlj“, rekao je Mihailo Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u poruci prenetoj novinarima.

Ranije danas Rusija je saopštila da je oborila dva ukrajinska drona koja su bila usmerena na Kremlj u Moskvi, navodeći da je to bio pokušaj ubistva predsednika Vladimira Putina, nekoliko dana pred veliku vojnu paradu 9. maja.

Takve reči Rusije treba samo posmatrati kao pokušaj pripreme konteksta koji bi mogao da posluži kao izgovor za „veliki teroristički napad na Ukrajinu“, rekao je Podoljak.

On je rekao da takav napad, da ga je izveo Kijev, „ne bi rešio nikakav vojni problem“ kada Moskva i dalje kontroliše gotovo 20 odsto ukrajinske teritorije.

„Naprotiv to bi podstaklo Rusiju na još radikalnije akcije protiv našeg civilnog stanovništva“, rekao je on.

Podoljak je rekao da Moskva jako strahuje od početka ukajinske ofanzive duž linije fronta i pokušava na svaki mogući način da preuzme inicijativu i skrene pažnju.

Ukrajina već nekoliko meseci govori da hoće da sprovede veliku ofanzivu da povrati teritorije koje je Rusija okupirala na jugu i istoku njene teritorije. Poslednjih dana Kijev navodi da se pripreme za takav napad privode kraju. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.