U trendu

Ukrajina pojačava graničnu kontrolu prema Belorusiji

KIJEV – Ukrajina će udvostručiti broj graničara na granici sa Belorusijom kako bi sprečila svaki pokušaj migranata da ilegalno uđu u zemlju, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirski.

Izbeglice koje su zarobljene na teritoriji Belorusije više puta su tokom protekle noći pokušavale da se nasilno probiju u Poljsku, saopštila je danas poljska vlada i najavlila da je pojačala graničnu kontrolu, prebnosi Rojters.

Ukrajina, koja nije članica EU, ima granicu sa Belorusijom koja se proteže na 1.084 kilometra, a Monastirski je potvrdio da će pripadnici rezervnog sastava nacionalne garde i policije biti uključeni u kontrolu granice.

„Mobilne grupe graničara kretaće se duž granične linije granice kako bi otkrivale ilegalne prelaske granice“, rekao je on na televizijskom brifingu nakon sastanka ukrajinskog saveta za bezbednost i odbranu kojim je predsedavao predsednik Volodimir Zelenski.

Poljska i druge zemlje članice EU optužuju Belorusiju da je ohrabrila izbeglice sa Bliskog istoka, iz Avganistana i iz Afrike da ilegalno prelaze granicu sa EU, a u znak osvete za sankcije koje su uvedene Minsku zbog kršenja ljudskih prava.

EU razmatra uvođenje novih sankcija kako bi kaznila Minsk za, kako je formulisano u Briselu, veštački izazvanu krizu, a što Belorusija poriče.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.