U trendu

Ukrajina proteruje ruskog konzula u Odesi

KIJEV – Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine proglasilo je ruskog konzula u Odesi za personu non grata i naložilo mu da napusti Ukrajinu do 30. aprila.

„Kao odgovor, Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine proglašava konzula Generalnog konzulata Ruske Federacije u Odesi nepožel?nom osobom za boravak na teritoriji Ukrajine. On mora da napusti teritoriju Ukrajine do kraja dana 30. aprila 2021. godine“, precizira se u saopštenju ukrajinskog Ministarstva.

Ministarstvo je takođe uložilo protest u vezi sa jučerašnjom odlukom o proterivanju zaposlenog u ukrajinskoj ambasadi u Moskvi, prenosi Sputnjik.

„Ovaj korak smatramo nastavkom antiukrajinske kampanje koja se odvija u Rusiji i još jednog ispoljavanja neprijateljskih postupaka protiv zaposlenih u diplomatskim institucijama Ukrajine“, dodaje se u saopštenju.

Napominje se da ukrajinsko Ministarstvo u potpunosti odbacuje optužbe da se ukrajinski diplomata navodno bavio aktivnostima nespojivim sa diplomatskim statusom.

Službenik ambasade Ukrajine u Rusiji proglašen je u ponedeljak za personu non grata kao odgovor na proterivanje ruskog diplomate iz Kijeva, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih
poslova.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Oleg Nikoljenko izjavio je nakon toga da bi Ukrajina, kao odgovor na proterivanje svog diplomate iz Rusije, uskoro trebalo da objavi recipročnu meru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.