U trendu

Ukrajina zapretila odustajanjem od ne-nuklearnog statusa

MINHEN – Ukrajina bi mogla da odustane od svog višedecenijskog statusa ne-nuklearne nacije i anulira odluku koju je donela kada se odrekla svog atomskog oružja posle raspada Sovjetskog Saveza, upozorio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Govoreći na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, Zelenski je istakao da se Ukrajina 1994. godine pridružila Budimpeštanskom memorandumu i odrekla se svog nuklearnog naoružanja u zamenu za bezbednosne garancije, sugerišući da bi taj potez mogao biti poništen u slučaju pretnje od susedne Rusije, prenosi Raša Tudej.

„Danas nemamo ni oružje ni obezbeđenje. Izgubili smo deo naše teritorije, koja je po površini veća od Švajcarske, Holandije, Belgije. Što je najvažnije, izgubili smo milione naših građana. Svega toga Ukrajina više nema“, rekao je Zelenski u subotu.

On je podsetio da je Ukrajina tri puta pokušavala da pokrene konsultacije sa državama garantima Budimpeštanskog memoranduma u sklopu napora da se preispitaju uslovi tog dogovora, ali bez ikakvog uspeha i stoga u Minhenu po četvrti, poslednji put „poziva na konsultacije“.

„Ako se konsultacije ne održe ili ne budu donete konkretne odluke u vezi sa bezbednosnim garancijama za našu državu, Ukrajina će imati puno pravo da veruje da Budimpeštanski memorandum ne funkcioniše i da su sve odluke donete 1994. godine dovedene pod znak pitanja“, rekao je Zelenski.

Prema njegovim rečima, „kolektivna osuda“ zapadnih saveznika do sada se nije pretvorila u „kolektivne akcije“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.