U trendu

Ukrajinski reditelj Sencov: I dalje nemoguće pouzdati se u Putina

Ukrajina ne treba da ima poverenja u Rusiju čak ni posle razmene zarobljenika koja se smatra potencijalnim znakom smirivanja napetosti izmedju dve zemlje, upozorio je danas ukrajinski reditelj Oleg Sencov, jedan od oslobodjenih zatvorenika.

„Što se tiče ruskih želja za mir, vuk je džabe obukao jagnjeću kožu, njegovi vučji zubi neće nestati. Ne verujte u to“, rekao je novinarima u Kijevu reditelj koji je oslobodjen u subotu sa još 34 ukrajinska zatvorenika u dogovorenoj razmeni.

Sencov je oslobodjen posle pet godina provedenih u Ruskom zatvoru pod optužbama da je planirao teroristički čin. Ukrajina i Rusija u subotu su razmenile 70 zatvorenika, po 35 sa svake strane.

Odnosi izmedju Kijeva i Moskve prolaze kroz krizu bez presedana od kada je Rusija pripojila Krim 2014. godine, posle čega je usledio rat sa separatistima na istoku Ukrajine u kome je poginulo oko 13.000 ljudi.

Ukrajina i Zapad optužuju Rusiju da vojno podržava separatiste da bi zadržala Ukrajinu pod svojim uticajem i sprečila njen ulazak u NATO. Odbacujući te tvrdnje Rusija je navela da želi da se normalizuju odnosi sa Kijevom posle izbora novog ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u aprilu.

Sencov, koji je tokom zatvora u Rusiji za Kijev postao simbol u svom optopru Moskvi, rekao je da te izjave ne znače da je Rusija spremna da pusti Ukrajinu, vrati Krim i Donbas, ukrajinsku istočnu separatističku oblast.

„(Vladimir) Putin neće vratiti Krim, lakše mu je da vrati Kremlj nego Krim“, rekao je 43-ogodišnji reditelj, na svojoj prvoj konferenciji za novinare od kada je oslobodjen. Izgledao je smireno i samouvereno.

Ukrajina ne može da povrati kontrolu nad krimskim poluostrvom pre „neizbežne promene režima u Rusiji“, ocenio je on i dodao da se nada da će to videti.

Sencov je danas rekao da će se zalagati za oslobadjanje Ukrajinaca koji se i dalje nalaze u ruskim zatvorima kao i za Ruse zatvorene zbog protivljenja vladi.

Sencov koji je poreklom sa Krima uhapšen je u svojoj kući posle protesta protiv ruskog pripajanja tog poluostrva. On je osudjen na 20 godina zatvora u kampu u arktičkom delu Rusije pod optužbom da je pripremao „terorističke napade“.

Njegov slučaj izazvao je medjunarodnu mobilizaciju za njegovo oslobadjanje, u kojoj su učestvovale brojne istaknute ličnosti iz sveta filma.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.