U trendu

Ukrajinski zvaničnici: Ruske snage nastavljaju pritisak na istoku Ukrajine

Ruske snage nastavljaju napade u Donbasu na istoku Ukrajine gde Moskva prikuplja dodatne borbene snage za očekivanu ofanzivu narednih nedelja, rekli su danas ukrajinski zvaničnici.

Borbe koje traju nedeljama, nastavljene su i danas oko grada Bahmuta i obližnjih gradova Soledar i Uledar, saopšteno je iz kabineta ukrajinskog predsednika. Ti gradovi su u oblasti Donjeck koja zajedno sa susednim Luganskom predstavlja Donbas, industrijsku oblast koja se graniči sa Rusijom.

„Borbe u tom regionu se zaoštravaju“, rekao je guverner Donjecka Pavlo Kirilenko u televizijskoj izjavi dodajući da Rusi uvode nove jedinice u borbe i uništavaju ukrajinske gradove i sela.

Guverner Luganska Serhij Haidaj rekao je da je manje artiljerijskih napada u toj oblasti jer „Rusi štede municiju za ofanzivu velikih razmera“.

Vojni alanitičari kažu da ruske snage možda proveravaju ukrajinsku odbranu tražeći slabe taćke ili možda prave prividni napad dok se pripremaju za glavni udar kroz južnu Ukrajinu.

Ruski predsednik Vladimir Putin željan je nekih uspeha na bojnom polju posebno da bi obezbedio ilegalno pripojenu teritoriju u istočnoj Ukrajini i time obeležio godišnjicu od početka invazije 24. februara, navodi agencija AP.

Ruske snage ostvarile su napredak u prvih nekoliko meseci rata, ali nisu uspele da ostvare ključne ciljeve, a zatim su jesenjom ukrajinskom kontraofanzivom potisnute iz velikih delova teritorije.

Zapadna vojna pomoć je bila ključna za Kijev da se odupre mnogo većoj vojnoj snazi Rusije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar