U trendu

Umro kardinal koji je osuđen za seksulano zlostavljanje

VATIKAN – Kardinal Džordž Pel, koji je osuđen za seksualno zlostavljanje u Australiji, preminuo je u 81. godini.

Bivši vatikanski blagajnik, koji je takođe služio kao nadbiskup Melburna i Sidneja pre nego što je postao jedan od papinih glavnih pomoćnika, najviši je crkveni velikodostojnik ikada osuđen za takvo krivično delo.

Kardinal Pel je umro od srčanih komplikacija nakon operacije kuka, saopštili su crkveni zvaničnici.

On je napustio svoju funkciju 2017. godine, kada se vratio u Australiju zbog suđenja po optužbama za seksualno zlostavljanje dece.

Osuđen je 2018. za zlostavljanje dvojice tinejdžera iz hora u katedrali Svetog Patrika, dok je bio nadbiskup Melburna 1996. godine.

Porota je Pela proglasila krivim nakon četvoronedeljnog suđenja, ali presuda nije objavljena do danas, zbog zabrane medijskog izveštavanja sa suđenja, prenosi BBC.

Kardinal Pel, koji je uvek tvrdio da je nevin, proveo je 13 meseci u zatvoru pre nego što je Visoki sud Australije ukinuo presudu 2020.

Međutim, postupak po privatnoj tužbi, koju je pokrenuo otac dečaka za koga su tužioci naveli da ga je kardinal Pell zlostavljao, još uvek je u toku.

U međuvremenu,istraga jepokazala da je kardinal znao za seksualno zlostavljanje dece od strane sveštenika u Australiji još 1970-ih, ali da nije preduzeo mere.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar