U trendu

UN glasa o suspenziji Rusije iz OHĆR, potrebna 2/3 vecina

NJUJORK – Generalna skupština Ujedinjenih nacija glasaće danas (16.00h) o predlogu SAD da se suspenduje Rusija iz Visokog komesarijata za ljudska prava (OHĆR) zbog „grubog i sistematskog kršenja ljudskih prava“, nakon napada ruske vojske na Ukrajinu.

Potrebna je dvotrećinska većina za suspenziju Rusije, a uzdržani glasovi se ne računaju.

Rusija je upozorila da članice UN da će glas „za“ ili uzdržanost biti u Moskvi viđen kao neprijateljski gest sa posledicama na bilaterlane veze, prema belešci koju je video Rojters.

Libija je bila suspendovana iz OHĆR 2011. godine zbog nasilja protiv demonstranata koje su izvele pristalice tadašnjeg lidera Muamera Gadafija.

Britanska novinska agencija prenosi da su zapadne diplomate uverene da imaju dovoljnu podršku među 193 članice Generalne skupštine UN kojom bi se usvojila rezolucija oko suspenzije Moskve.

Objašnjavajući ovaj zahtev u ponedeljak, američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild rekla je za Rojters da je „važno reći Rusiji da joj nećemo dozvoliti da nastavi sa ovakvim ponašanjem i da prođe nekažnjeno, kao i da se pretvara da poštuje humanitarna prava“.

SAD su saopštile da će tražiti rusku suspenziju iz Visokog komesarijata u Ženevi nakon što je Ukrajina optužila Rusiju za ubijanje stotina civila u gradu Buča.

Rusija je negirala da je napadala civile u Ukrajini, a ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja izjavio je u utorak da dok je Buča bila pod ruskom kontrolom „nijedan civil nije pretrpeo bilo kakav oblik nasilja“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar