U trendu

UN: Godinu pandemije obeležilo pogoršanje gladi u svetu

RIM – Ujedinjene nacije saopštile su danas da je 2020. došlo do dramatičnog pogoršanja gladi u svetu i da je većina toga verovatno posledica KOVID-19.

Iako uticaj pandemije tek treba u potpunosti istražiti, izveštaj više agencija procenjuje da je prošle godine oko desetine globalne populacije – do 811 miliona ljudi bilo pothranjeno, ističe se u saopštenju.

Navodi se da taj broj ujedno nagoveštava da će biti potreban ogroman napor da bi svet ispunio svoje obećanje da će se glad iskoreniti do 2030. godine.

Ovogodišnje izdanje Stanja o sigurnosti hrane i ishrane u svetu prva je globalna procena ove vrste u eri pandemije.

Izveštaj zajednički objavljuju Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj (IFAD), Dečji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF), Svetski program za hranu UN (WFP) i Svetska zdravstvena organizacija Organizacija (WHO).

U mnogim delovima sveta pandemija je pokrenula brutalnu recesiju i ugrozila pristup hrani, međutim, ukazuje se i da se pre pandemije širila glad i da je napredak u smanjivanju neuhranjenosti izostajao.

Prema trenutnim trendovima, Stanje sigurnosti hrane i ishrane u svetu procenjuje da će Cilj održivog razvoja 2 (Nulta glad do 2030. godine) biti promašen za gotovo 660 miliona ljudi. Od ovih 660 miliona, oko 30 miliona može biti povezano sa dugotrajnim efektima pandemije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.