U trendu

UN osudile napade Boko Harama uoči samita o terorizmu

Savet bezbednosti UN oštro je osudio napade islamske terorističke grupe Boko Haram i upozorio na njenu povezanost sa Islamskom državom, prenela je agencija Asošijejted pres.

U zajedničkom saopštenju izdatom uoči samita o borbi protiv terorizma koji danas počinje u Nigeriji, članice Saveta bezbednosti zahtevale su momentalnu i bezuslovnu obustavu nasilja i kršenja ljudskih prava, kao i oslobadjanje hiljada talaca, medju kojima i 219 nigerijskih učenica otetih u aprilu 2014. godine.

Savet je takodje pozdravio inicijativu nigerijskog predsednika Muhamadua Buharija za sazivanje samita o regionalnoj borbi protiv Boko Harama u nigerijskoj prestonici Abudži, čiji je cilj usvajanje strategije o izlasku iz humanitarne krize.

Na samitu će učestvovati predsednici Benina, Kameruna, Nigera i Čada, kao i francuski predsednik Fransoa Oland.

Medjunarodna nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel (Amnesty International) pozvala je lidere zemalja učesnica samita da pojačaju napore za zaštitu civila.

Najmanje 20.000 ljudi je poginulo, a 2,1 milion je raseljeno otkako je Boko Haram pre sedam godina otpočeo terorističke akcije u cilju uspostavljanja islamističkog kalifata u Nigeriji.  

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar