U trendu

UN: U napadima na Siriju ciljana „najbezbednija područja“

DAMASK – U vazdušnim napadima na severozapadnu Siriju u blizini turske granice, u kojima je poginula jedna osoba i zapaljeni su kamioni za distribuciju pomoći, ciljana su područja koja se smatraju najbezbednijim u regiji pod kontrolom pobunjenika, izjavio je danas vsoki zvaničnik UN Mark Kats.

Napadi na nekoliko lokacija dan ranije razljutili su Tursku, koja je zatim svoje trupe stavila u visok stepen pripravnosti.

Tursko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je zatražilo od Rusije da odmah zaustavi napade, navodi AP.

Mark Kats, zamenik regionalnog humanitarnog koordinatora UN za Siriju, rekao je da su napadi „izuzetno zabrinjavajuhi“ zato što ugrožavaju živote najosetljivijeg stanovništva u toj oblasti.

SAD su osudile napade i tražile primirje na nivou cele zemlje.

U današnjem saopštenju SAD su navele da su napadi blizu graničnog prelaza Bab al Hava sa Turskom ugrozili pristup preko potrebnoj pomoći.

U enklavi pod kontrolom pobunjenika podeljenoj između provincija Idlib i Alep živi više od 2,7 miliona raseljenih ljudi koji uglavnom žive u kampovima i privremenim skloništima, a mnogi su izbegli više vojnih ofanziva i borbi.

Prema AP, opozicioni aktivisti tvrde da su ruski avioni izveli napade blizu graničnog prelaza Bab al Hava sa Turskom kasno sinoć, nekoliko sati pre nego što je vladina artiljerija pogodila vodeću bolnicu u Atarebu, još jednom gradu pod kontrolom pobunjenika.

Ubijeno je šest pacijenata, uključujući i desetogodišnje dete a lekarsko osoblje povređeno, pa je bolnica morala da se zatvori.

Granični prelaz Bab al Hava je glavno mesto preko koga se donosi međunarodna pomoć u delove severozapadne Sirije pod kontrolom pobunjenika.

Taj prelaz je i dalje jedini humanitarni prelaz za Siriju odobren od strane UN i preko njega se i dalje najefikasnije šalje humanitarna pomoć svakog meseca stanovnicima te oblasti, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Kats je rekao da su napadi na bolnicu zaista stravični i podsetio da je ista bolnica napadnuta pre nekoliko godina i da je bila primorana da ode u ilegalu da bi nastavila da radi, prenosi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.