UN: U Ukrajini zasad potvrđena smrt samo 8.500 civila tokom rata

U Ukrajini je tokom ruske invazije, po potvrđenim podacima, poginulo najmanje 8.490 civila, a ranjeno 14.244, saopštio je Visoki komesarijat UN za ljudska prava (OHCHR) u izveštaju za april.

„OHCHR vjeruje da je pravi broj znatno veći, jer nisu stigle informacije sa nekih lokacija na kojima su bile intenzivne borbe, a mnogi izveštaji još nisu potvrđeni“, navodi se u saopštenju.

Komesarijat UN navodi da je u oblastima Donjecka i Luganska pod kontrolom Ukrajine poginulo 3.927 i ranjeno 5.483 civila, a u ostalim broj poginulih iznosi 2.669, a ranjenih 6.201.

Na ukrajinskoj teritoriji koju je okupirala Rusija, OHCHR je potvrdio 652 poginula i 2.316 ranjenih civila u oblastima Donjecka i Luganska, a u ostalim regionima 1.242 poginula i 244 ranjena.

Donjeck je jedna od četiri pokrajine u istočnoj i južnoj Ukrajini koje je Moskva nezakonito proglasila anektiranim prošle godine i ima za cilj da je totalno okupira. Ostale tri regije su Herson, Luhansk i Zaporožje.

Višemesečni centar borbi u Ukrajini je grad Bahmut, u istočnom regionu Donjecka, gde su Rusi napredovali razarajući civilne objekte, uz veliki broj žrtava.

Bahmut koji je imao 70.000 stanovnika pre sukoba, psle meseci žestokih borbi ima manje od 4.000 stanovnika. Zbog trajanja bitke i teških gubitaka sa obe strane, taj grad je postao simbol teške borbe Rusa i Ukrajinaca za kontrolu na ukrajinskom oblašću Donbasa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.