U trendu

UNDP: Netrpeljivost tri naroda u BiH nikada nije bila veća

BANJALUKA – Netrpeljivost između Srba, Bošnjaka i Hrvata u BiH godinama nije bila veća, navodi se u izveštaju UNDP-a BiH pod nazivom „Socijalna inkluzija u BiH“ u kojem se dodaje da je socijalna povezanost tri naroda za samo deset godina (2009-2019) pala u proseku za gotovo 30 odsto.

Komentarišuću ovaj izveštaj, sociolozi za banjalučke Nezavisne novine ocenjuju da su političari najodgovorniji za takvo stanje.

Gotovo da ne može proći dan u BiH, a da ne čujemo ili ne pročitamo „otrovne političke strelice“ koje nosioci javnih funkcija upućuju jedni drugima, od međusobnih optužbi, pozivanja na odgovornost za loše stanje u državi, pa do toga da je država potpuno nefunkcionalna.

Sve to građani slušaju i upijaju, pa ne čudi da u izveštaju UNDP-a stoji kako se više od 70 odsto anketiranih Bošnjaka 2019. godine izjasnilo da nema prijatelje među srpskim i hrvatskim narodom, a statistika je ista kada su u pitanju Srbi.

Sa druge strane, piše list, izveštaj pokazuje da Hrvati imaju ubedljivo najmanju interakciju sa druga dva naroda, jer se njih više od 90 odsto izjasnilo da nema prijatelje među Srbima i Bošnjacima.

Ivan Šijaković, profesor na katedri za sociologiju na FPN-u u Banjaluci, nema dilemu da su političari i njihova retorika odgovorni za ove činjenice.

„Naročito neki političari koji su faktički od ratnog doba na nekim pozicijama i oni žive na bazi toga i svoj politički život temelje na bazi toga što raspiruju mržnju prema onoj drugoj strani. To im je sigurna karta da izađu pred birače“, kaže Šijaković za „Nezavisne novine“.

Pored politike, drugi razlog, kako ističe, jeste siromaštvo u BiH, koje se nije iskorenilo u proteklih 25 godina.

Vladimir Vasić, sociolog iz Istočnog Sarajeva, kao vrlo bitan razlog navodi građanski rat u BiH, od koga se, ističe, nije oporavio nijedan narod. Nemoguće je, kaže, da ne čujemo međusobna prozivanja po tom osnovu, a jedino rešenje je da se konačno sve tri strane ograde od toga. Međutim, u ovom trenutku i po tom osnovu, politika upravlja svešću građana.

„Kada posmatramo srednju klasu, onda je situacija manje-više ista, svi mi smo opterećeni nekim ekonomsko-socijalnim problemima i manje prostora ostavljamo za međunacionalne netrpeljivosti. Ali kada pogledamo gore, na te više instance, onda se ta međunacionalna trvenja i te kako koriste za neku opštu socijalnu manipulaciju“, kaže Vasić za Nezavisne.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar