UNHCR zabrinut za uslove u smeštajima za izbeglice iseljene iz Idomenija

Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) izrazila je danas zabrinutost za migrante i izbeglice koji su iz grčkog kampa Idomeni premešteni na nekoliko mesta, u “uslove ispod standarda”.

UNHCR je saopštio da su neki migranti odvedeni u “napuštena skladišta i fabrike” sa “nedovoljnim” zalihama hrane, vode, toaleta, tuševa i struje.

Portparolka UNHCR-a Melisa Fleming pozvala je grčke vlasti da, uz finansijsku pomoć EU, brzo nadju “bolja alternativna rešenja” za neke od onih koji su evakuisani iz izbegličkog kampa kod Idomenija, blizu granice s Makedonijom.

Agencija UN je u saopštenju navela da je zabrinuta da su neke porodice prilikom iseljenja razdvojene, ali je dodala da je evakuacija sprovedena “bez primene sile”.

Grčke vlasti su u četvrtak saopštile da je završeno iseljavanje izbeglica iz Idomenija.

U tom kampu, koji je u početku bio mesto za neformalni prolazak migranata na putu ka zapadnoj Evropi, bilo je smešteno više od 8.000 ljudi a u jednom trenutku ih je bilo više od 10.000.

Migranti su dva meseca blokirali medjunarodnu prugu kod graničog prelaza Idomeni, pokušavajući da tom blokadom prinude Makedoniju da ih pusti kroz svoju teritoriju da bi nastavili put ka zapadu.

(Beta)

Ostavite komentar