U trendu

Unicef: I deca žrtve sukoba u Jemenu

Najmanje osmoro dece je poginulo, a 33 je povredjeno ovog meseca u sukobima u Jemenu, saopštio je Unicef.

Predstavnik Unicefa u Jemenu Filipe Duamele je rekao da su deca poginula u oblastima u kojima su zaoštreni sukobi pobunjenika i vlade.

„Najoštrije osudjujemo ove napade. Deca i porodice prečesto plaćaju visoku cenu sukoba koji besne oko njih“, rekao je on.

Jemenski Huti pobunjenici zauzeli su planinu kod Mariba, poslednjeg uporišta vlade na severu zemlje, što predstavlja njihov veliki prodor u borbi za zauzimanje tog strateški važnog grada.

Savet bezbednosti UN je osudio „eskalaciju“ oružanih sukoba oko Mariba i upozorio da se humanitarna kriza pogoršava u zemlji razorenoj ratom te da bi zbog nove krize moglo da bude raseljeno najmanje 385.000 ljudi.

Zbog rata Jemen je zapao u najtežu humanitarnu krizu na svetu, prema navodima UN. Medjunarodne nevladine organizacije ukazuju da su u ratu stradale desetine hiljada ljudi, da su milioni raseljeni i da je stanovništvo na ivici gladi.

U Jemenu od 2014. godine traje rat pobunjenika Hutija, koji danas kontrolišu veliki deo severa zemlje, i vladinih snaga čije sedište je u Adenu. Hutije podržava Iran, a vladine snage koalicija predvodjena susednom Saudijskom Arabijom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar