U trendu

Upotreba Džonon&Džonson vakcine u SAD za 24-48 sati

VAŠINGTON – Amerikanci bi trebalo da budu u prilici da prime Džonson&Džonson vakcine protiv kovid-19 u narednih 24 do 48 sati, izjavio je danas izvršni direktor te kompanije Aleks Gorski nakon što su američki regulatori odobrili vakcinu.

Farmaceutska kompanija ove nedelje treba da isporuči četiri miliona doza vakcine i 100 miliona doza do juna, rekao je Gorski u intervjuu za NBC Njuz, prenosi Rojters.

„U narednih 24 do 28 sati Amerikanci bi trebalo da počnu da primaju vakcine. Bukvalno se istrovaruju s kamiona dok pričamo“, rekao je.

Akcije farmaceutske kompanije porasle su za 2,9 odsto u pretprodaji nakon što je američka Uprava za hranu i lekove odobrila njenu jednokratnu vakcinu protiv kovid-19 u subotu, navodi agencija.

Američki distributer lekova Mekeson saopštio je ranije danas da je počeo distribuciju Džonson&Džonson vakcine protiv kovid-19.

Vakcina je tako postala treća odobrena vakcina protiv kovid-19 u SAD, a nakon jednoglasnog odobrenja spoljnih stručnjaka Uprave za hranu i lekove u petak, navodi Rojters.

Mekeson je partner za distribuciju vakcina protiv kovid-19 američke vlade, a kompanija je uspostavila četiri distributivna centra koja će se posebno koristiti za distribuciju Džonson&Džonson vakcina.

Američka vlada donosi administrativne odluke, uključujući gde, kada i koliko će doza vakcine distribuirati Mekeson, saopštila je kompanija.

Inicijalne isporuke vakcine trebalo bi da počnu sutra, saopštili su visoki zvaničnici Bajdenove administracije.

Fajzer-BioNTek i Moderna imaju vakcine sa dve doze koje je odobrila FDA. Za razliku od tih vakcina, verzija Džonson&Džonson ne zahteva hlađenje i potrebna je samo jedna doza, što potencijalno olakšava masovniju upotrebu, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.